(Stock) vektor használata

 

Stock Vector

Az *.ai formátum felhasználása

A vektoros állományok előnye a képpontos (pixeles) fájlokkal ellentétben, mint amilyen a bittérképes (*.bmp, *.jpg), hogy méretük kisebb az előbb említetteknél. Abból adódóan, hogy a “pontok” helyét nem egyesével tárolja el, hanem egy vektorként (görbeként) leírva csak a kezdő illetve a végpont megadásával.

További előnye, hogy “bármekkora” méretre nagyítható minőségromlás nélkül!!! Ezért használják poszterek, molinók, reklámtáblák illusztrálására, ahol feliratokat (fontok), íves vonalakat, görbéket szerkesztenek velük a grafikusok.

És még nincs vége. Még egy jellemző tulajdonsága a “lyukaszthatóság”, tehát minden, ami a mintától eltérő szín, áttetsző (transzparens) tulajdonságú lesz, így bővítve alkalmazási területét. Így “bármire” tervezhető, elhagyva a *.jpg fájloknál jól ismert nagy, fehér hátteret. Jellemző vektoros kiterjesztések *.cdr, *.eps, *.ai

Jelen esetünkben az *.ai fájlokkal mutatok be lépésenként egy konkrét felhasználási területet. Ilyen pl. a motordekoráció.  A bal oldali képen a még “üres” minta nélküli sárvédő, a jobbon az elkészült sárvédőn lévő mű látható!

 

Töltsd le a “Stock Vector” oldalon található, valamelyik *.ai fájl egyikét. Az ai kiterjesztés jellemzően Adobe Illustrator fájl, de társítással (jobb egér gomb) a Corel programmal is szerkeszthető!

 

Társítás után a következő kép jelenik meg a Corel munkalapján. Állítsuk be szükséges méretet, szükség esetén tisztítsuk meg a képet a nem kívánt részektől. Majd exportáljuk a kijelölt objektumot a szintén transzparens háttérrel rendelkező, de nem vektoros formátumú *.png állományba. (Egyéb, nem vektoros kiterjesztések még *.tif, vagy *.gif).

 

Az exportálás folyamata közben, azért ne felejtsük el bepipálni a “transparent background” gombot (a piros nyíllal jelölt apró sakkmintázat jelöli), mert csak így lesz a kép átlátszó/lyukasztott!

 

Ezután nyissuk meg az Adobe Photoshop programot. Nyissuk meg a kívánt fotónkat (jelen esetben a fehér motort), valamint nyissuk mellé a használni kívánt mintánkat (jelen esetben a tiger1.png-t). A bal oldalon pirossal bekarikázott eszközt használva kattintsunk a tiger1 képen és az egeret lenyomva tartva húzzuk át a képet a megfelelő területre. Az eredeti tiger1-et be is zárhatjuk!

 

Keressük meg a menüben a “free transform” parancsot. A tigrismintát fogjuk meg a sarkánál és alakítsuk a megfelelő méretűre. Engedjük el a sarkát, majd duplán kattintva a mintán, alkalmazzuk a transzformálást.

 

Ezután már csak el kell mentenünk a kívánt fájlformátum szerint. Ezt már megtehetjük *.jpg-ben is, mivel ez a legelterjedtebb kiterjesztés a képnézegetőkben és internetes fájlcserélő rendszerekben.

 

Ezt a technikát (tulajdonképpen egy photoshop trükk) később alkalmazhatjuk egyéb felületeknél, dísztárgyaknál, látványtervek készítésénél is.

 

Közzétéve 2012. 04. 23.

 

Na mit szólsz hozzá?

 

Leave a Reply